AKIKNEK MÁR A KEZÉBEN VAN A SZÍVÁRVÁNYSZÍNŰ ÜVEGGOLYÓ!

Az örök elsők a VIP Nők Turbó Program 1.0 csapata

11 nő. 11 vállalkozás. 11 hullámlovas, akik a másfél év alatt közösen élték meg a fent-lent hullámvölgyeit és hegyeit. Ők az elsők, és mindig is azok maradnak. Ők azok, akik meghatározták az egyéves virtuális inkubációs program módszertanának személyes találkozóit, éppen ezért velük másfél évig teszteltük a programot. Egy vállalkozónőkből álló csoport, akik egymást segítették a mindennapokban, támogató és pozitív módon építették egymást és a csoportot. Velük próbáltuk ki csoportos coaching és mentorálás módszerrel, hogy mire van szükségük, hogy mi miben tudunk nekik vállalkozásfejlesztésben és a céljaik elérésében segíteni. A vállalkozásuk felelősségét át nem vehetjük, de a folyamatos kérdésekkel, módszertani feladatokkal, tematikus anyagainkkal arra ösztönöztük őket, hogy vállalkozói tudásukat, tapasztalataikat megosszák és fejlesszék és a tudatos tervezés során önbizalmukat is erősítettük. Mindenki más-más ütemben haladt a másfél év során, mégis a csoport egy igazi közösséggé kovácsolódott össze. Születtek közös tervek, együttműködések, amelyek sikerültek, és amelyek nem, de ma már mindenki tudja, hogy ebben a közösségben nem lehetnek ki nem mondott szavak, rejtett konfliktusok, amelyek a csoportos és egyéni fejlődést gátolják. Az alaptétel, üzletet kötni, közösen valamit megvalósítani, akkor lehet, ha közösen megfogalmazzuk a szabályokat és azokat betartjuk azért, hogy a konfliktusok az asztalra kerülhessenek, amelyeket meg lehet oldani, ha őszintén tárgyalunk. A VIP NŐK így járnak el az üzleti kapcsolatokban. A másfél év fejlesztése alatt mindegyikük más utat járt meg és máshova jutott el, annak megfelelően, hogy élete illetve a vállalkozás életciklusa éppen hol tart. A másfél év alatt sok minden történt velük.

 • Van akinek, többször át kellett gondolnia a vállalkozói szerepét, és munkájának értékét.
 • Van, aki ma is egy főállás mellett működteti a vállalkozását.
 • Van, aki már tudja, hogy a családja mellett a vállalkozás a harmadik gyereke és akkor lesz a harmadik is sikeresebb, ha több időt tölt el vele.
 • Van, aki feladta főállását, hogy a saját lábán megálljon és csak a vállalkozására koncentráljon.
 • Van, aki visszament alkalmazottnak és ott döbbent rá, hogy csak a vállalkozói út a megfelelő számára.
 • Van, akinek már a férje is a közös vállalkozásban dolgozik, mint főállású.
 • Van, akinek a küldetése során rá kellett jönnie, hogy csak csapatban lehet nagy dolgokat véghezvinni, ezért csapatot épít.
 • Van, akinek küldetése során a vezetői szerepet kell felvállalnia, hogy többet tudjon tenni a társadalomban.
 • Van, akinek szembesülnie kell azzal, hogy fel kell vállalnia a nagyvilág előtt is, hogy ő vállalkozónő és ezt az online és offline világban is meg kell mutatnia.
 • Van, akinek ki kellett lépni a reflektorfénybe, bár ez számára komfortzónán kívüli és ma már tudja, hogy vállalkozását több lábon kell felépítenie.
 • Van, akinek először családját kellett meggyőzni, hogy a vállalkozásból meg lehet élni és ma már mindenben támogatják.

Nem titok, hogy sokan közülük feleség, élettárs, anya egy-kettő-három-négy gyerekkel, háztartást vezetnek, intézik a család hivatalos ügyeit és vállalkoznak. A háromhetente tartott csoportos coaching és mentorálás találkozók során így nem csoda, ha magánéletbeli kérdések és problémák is felmerültek, amelynek meghallgatása és megoldáskeresése nélkül nehezebben léptek volna tovább a vállalkozásukban. Ebben is segített ez az összetartó csoport, amelyben ma már barátságok és üzleti kapcsolatok is születtek. A fejlesztési időszak másfél év után 2015 decemberében lezárult.

Négy tanulság a VIP- Virtuális Inkubációs Program számára:

 • A vállalkozást egy nőnél nagyban befolyásolja a családban betöltött szerepe, a család hozzáállása az ő vállalkozásához és a család adott körülményei.
 • Vállalkozónőként is lehet hibázni, a magánéletbeli gondokat is meg lehet osztani a többiekkel, segítséget kérni, hiszen addig nem tudunk 100%-os figyelemmel a vállalkozásra koncentrálni.
 • Az egyéves inkubáció után is legyen további egyéni lehetőség számukra (iránytű program, online skype tanácsadások, tudásanyagok).
 • Legyenek üzleti találkozók, ahol több más vállalkozónővel és VIP Nők-kel is találkozhatnak.