Lipták Orsi

Lipták Orsi képe

Azon kívül, hogy nagyon régi álmomat valósítottam meg, a legfontosabb, hogy a társadalmi vállalkozásommal értéket teremtek: kisgyerekes nőnek segítek könnyebbé tenni a mindennapokat, közösségbe tartozni, és megtalálni a saját álmaikat.

Orsit mindenki úgy ismeri, mint a HellóAnyu! családbarát kulturális-közösségi tér és kávézó megálmodóját és megvalósítóját. Több mint 10 éve, amikor megszületett az első gyereke, úgy érezte, mintha egy függönyt húztak volna le az előző élete és az aktuális élete közé. Mintha fal választotta volna el addigi szerepeitől, társaságától, időtöltéseitől, mert kisbabával az általa kedvelt lehetőségek, közösségi terek, programok nem voltak elérhetőek. Ma már nem így van. A hely ötlete valóban hiánypótló: kevés olyan kávézó van, ami nemcsak nevében bababarát, hanem tényleg sokat tesznek azért, hogy a kicsik és a nagyok is jól érezzék magukat és értelmes programok is legyenek.

Évekkel ezelőtt más kisgyerekes anyukákkal kezdett el Orsi konkrétan azon gondolkodni, hogy hogyan is legyen az álomból valóság. Alapítottak egy szociális szövetkezetet, és megírták az első pályázatot is. Társadalmi vállalkozást indítottak, és olyan üzleti modellt szerettek volna létrehozni, amely fenntartható, és egyben alternatívát nyújt egy komplex, sokakat érintő társadalmi problémára. Orsi most nemcsak a vállalkozás működtetésével, a programszervezéssel, a kávézó üzemeltetésével foglalkozik, hanem a társadalmi vállalkozás céljaiért is dolgozik, partnereket keres és a bejövő nőkkel, anyukákkal is beszélget. Persze, mindezt nem egyedül, már többen vannak a csapatban, mind-mind csodálatos nők,  és ki-ki a maga módján teszi bele a munkáját, ötleteit, formálja, alakítja a teret és a HellóAnyut.

A mindennapi működtetéshez azonban a hosszabbtávú stratégiai lépések tervezése elengedhetetlen. Egy ilyen hely egész embert követel, és így a saját magánéletet nem könnyű összeegyeztetni a vállalkozással háromgyerekes anyaként, de ő tele van energiával. Sokszor fáradt, de nagy mosollyal az arcán nap mint nap tesz a küldetéséért.

Kihívást jelent számára, hogy bár született vezető személyiség, mégis nehezen vállalja fel a vezetői szerepet egy csapat élén.

Ha úgy érzed szimpatikus számodra Orsi és többet szeretnél tudni vállalkozásáról, akkor látogasd meg honlapjukat.