Az élet értelme a kiváncsi léleknek

Az élet értelme a kiváncsi léleknek

2024. 04. 05.

Az élet értelme a kíváncsi léleknek - Itt a tavasz, itt az ideje ledobni a múlt szenvedéseit, de egy kicsit másképp, oly módon, hogy a negatív élményekből erőt kovácsoljunk önmagunknak. Ha már unod a szenvedést, akkor neked való ez a blogposzt! Találd meg a saját utad!

 

Ha az életnek magának van értelme, akkor a szenvedésnek is kell, hogy legyen.

A szenvedés ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a sors és a halál.

Szenvedés és halál nélkül az emberi élet nem lenne teljes.

/Viktor E. Frankl

A logoterápia atyja

Viktor Emil Frankl osztrák neurológus és pszichiáter, négy koncentrációs tábort járt meg 1942-45 között, ezek egyike Auschwitz volt. Meg kellett tapasztalnia családja halálát és később ezekből a tragikus élményekből, saját és mások végletes gyötrődéséből kiindulva hozta létre terápiás módszerét. 1997-ben, kilencvenkét évesen hunyt el. Könyvét azóta több mint harminc nyelvre fordították le. Mégis mondj igent az életre! Logoterápia dióhéjban című könyvében bővebben olvashattok módszeréről.

Frankl professzor szerint

A szenvedést nem kerülhetjük el, azt azonban eldönthetjük, hogy milyen módon viszonyulunk hozzá, és találunk-e benne értelmet. Értelmet találni az életben, bármilyen is az; kitűzni bizonyos célokat, és azok felé haladni, erre kell törekedni. Az ember egyedi, senki mással össze nem téveszthető lény, éppen ezért mindenkire rá van bízva, hogyan éli meg, hogyan értelmezi saját személyes tapasztalatait. Hozzuk ki a legtöbbet a lehetőségeinkből, forduljunk bizakodással a jövő felé, és legyünk elfogadóak - a logoterápia módszere ebben segít.

 

A logoterápia alapelvei

  • Elme, test szellem. A szellemünk az, akik vagyunk, valamint az identitásunk (nem teológiai alapon).
  • A szenvedésnek is van értelme.
  • Az emberekben megvan az akarat, hogy megtalálják a dolgok értelmét, s következésképpen ez az élet mozgatórugója.
  • Megvan a képességünk, hogy megtaláljuk az értelmet, bármilyen negatívak is a körülmények.
  • Az egyes pillanatok jelentése az értékekhez vagy a lelkiismerethez való igazodáshoz vezet.
  • Az egyének egyediek.

Meggyőződése, hogy az értelem az egyén belső erőforrásából és a legbelső énjéből fakad. Bár a logoterápia az élet értelmének és céljának megtalálására törekszik, Frankl szerint ez nem garantálja sem a boldogságot, sem a lelki békét. Az élet értelmén való elmélkedés során az értelem a szenvedés közepette születik meg.

Mit gondol Megan Logan és mit javasol?

 

Mind a logoterápia, mind Megan Logan hittel kapcsolatos kérdései mélyenszántóak. Nem szándékom a hit sokféleségébe belenyúlni, beleszólni. Mégis miért írok erről, miért került bele a blogbejegyzésbe? Miért jó a szenvedés? Miért fekete-fehér? Miért jó vagy rossz? Miért fény vagy sötétség? 

Örök kérdések, amelyeket mindenki saját maga válaszol meg élete során. Az én válaszaimban sok a szürke, méghozzá többféle változatban, sok a jó és a rossz és annak különböző mértékű kombinációja. Minden, mint ahogyan a jin és a jang egybeforr, elválaszthatatlan az egyik nem létezik a másik nélkül. S igen van szenvedés is az életemben, de már nem engedem eluralkodni, hanem megforgatom, meggyúrom, kiköpöm és használom a benne rejlő erőt. Volt időszak, amikor nőként  három éven keresztül csak önmagam árnyéka voltam és senkit sem hibáztathattam, hiszen mindezt én tettem önmagammal. Nem voltam valami kedves önmagamhoz. Nem bánom azt a három évet, inkább megbecsülöm, mert az is hozzájárult ahhoz, hogy másképp szemléljem a világot, hogy most már máshogy lássam az akkori önmagamat és az akkori elveimet. Azóta nincsenek elveim, csak értékekben gondolkodom. Bár akkor még nem ismertem a logoterápia alapelveit, de mai fejjel hasznosnak találom. Saját példámon keresztül ez a gondolat született meg bennem az elmúlt húsz évben. 

 

Szenvedni lehet, hagyni kell időt rá, lehet belesüppedni is, de csak egy napra, mert nincs jogom több időre, hogy eltékozoljam azt az értékes fennmaradó időt, amiben még sok mindent teremthetek.

Így gondolom azóta is és működik. Mindenki a saját útját járja és a saját tapasztalásait éli meg. Te hogyan teszed? 

Felkeltette az érdeklődésedet a tapasztalataim-gondolataim sokasága a saját útkereséssel kapcsolatban, akkor olvasd el az elmúlt években írt könyveinket a www.vipwomen.hu/konyvek oldalon.

Egy Nő kérdései - Korlátozott példányszámban érhető el. 

Láthatatlan a Nő? Korlátozott példányszámban érhető el.

 

Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!