Ember, nő, vállalkozónő

Ember, nő, vállalkozónő

2016. 04. 25.

Potápi Rita, a VIP Nők fejlesztője és vállalkozói mentora. Ritának az ismeretlen feltárása, a lényegi kérdések megfogalmazása már egészen pici korától kezdve a személyisége fontos részét jelenti. Még csupán hatéves volt, amikor eldöntötte magában, számára nem elfogadható, hogy miután meghal, nem él tovább a lelke. Hogyan tudna akkor szeretni és gondoskodni? Ez a fajta mély gondolkodás gyerekkora óta elkíséri.

Ugyanilyen fontos része volt mindig is a gondoskodás, amelynek mintáját a családból kapta – édesanyja, édesapja és apai nagyanyja példája volt előtte. Ma is alapvető fogalmak az életében a melegség, az otthonteremtés, a meleg étel, a tisztaság. Nem érzi jól magát, ha nincs rend körülötte.

Szintén gyermekkora óta meghatározó attitűd saját maga menedzselése. Hétévesen is tudta, hogy azt a nyelvet akarja megtanulni, amit a nagybátyja beszél. Ez a német nyelv volt, bár Ritának ekkor még fogalma sem volt erről. Mindezekhez kapcsolódott a rajzolás, amely az önkifejezés és önépítés egyik legerősebb eszköze lett számára. Kovács József tanárúrnak köszönheti mindazt az önbizalmat, amelyet a rajzolás, alkotás által kapott tőle. Innen ered önbizalmának gyökere, amely beivódott a legkisebb sejtjeibe is.

Ezek után nem meglepő, hogy a „Mit kapnak tőled a körülötted lévők? – kérdésre ezekkel a szavakkal válaszol: szeretetet, önbizalmat, nyugalmat és kérdéseket.

A segítségnyújtás élete valamennyi szakaszának alapvető motívuma volt. Az iskolában, miután jóval hamarabb elkészült a feladataival, mint a társai, megengedték neki, hogy másoknak is segítsen. Ebből igen hamar kialakult, hogy már az egész osztálynak ő segített. Rendszeresen korrepetált másokat, ifi vezető volt táborokban. Mivel jó tanuló és jó közösségi ember volt, aki mindenben örömmel részt vesz, a tanárai tanítót akartak faragni belőle.

Eleinte tiltakozott a terelgetés ellen. Két év kihagyás után adta meg magát a pedagógiai iránynak, azzal a kikötéssel, hogy ha már, akkor kicsikkel fog foglalkozni. Így végzett német nemzetiségi óvodapedagógus szakon Sopronban, a Benedek Elek Óvónőképzőben. Az tanulmányait hangszálgyulladással fejezte be, ezért végül mégsem azon a pályán indult tovább, amely a rendszeres éneklést is megkívánta volna tőle.

A gyerekekkel foglalkozást azonban nem engedte el az életéből. Egy ideig Pécsett a Magyarországi Németek Ifjúsági Közösségének (MINK) civil szervezet ügyvezetőjeként az adminisztrációs, ügyviteli munkák mellett gyerekprogramokat szervezett és gyerektáborokat – még 150 fővel is – vezetett társaival. Munkája során irodavezető, majd ügyvezető lett, képzéseket szervezett, PHARE projekteket nyert, pályázatokat írt és menedzselt. Itt trénerkedett először, miközben a Neue Zeitung GJU oldalát szerkesztette és néha írta is németül. Később egy német politikai alapítványnál (FES-Budapest) dolgozott hét és fél évet nemzetközi munkaügyi kapcsolatok területen és mellette elvégezte a közszolgálati menedzsment szakot az akkori KÖZGÁZ-on. Sok emberrel és különböző kultúrákkal és témakörökkel ismerkedett meg, amit nagyon szeretett, de egy idő után azonban lépnie kellett, hiszen magánélete rovására ment a munkája. Egyedülálló nőként mérlegre tette az addigi élete történéseit és megtette a következő életmódváltozást hozó lépést.

A vállalkozóvá váláson sokáig gondolkodott, hiszen saját bevallása szerint a családja „nem kifejezetten vállalkozó típusú”. Abban biztos volt, hogy egy rugalmas, kreatív, saját időbeosztású munkát szeretne, amellyel valami jót is tesz. Azonban azt is tudta, hogy nem mindenkivel és nem mindenáron. Ma is fontos számára, hogy olyan partnerekkel, ügyfelekkel dolgozzon, akikben szintén erős a „valamit előre mozdítás” késztetése.

Oktatni akart, képezni, trénerkedni és emberekkel foglalkozni. A pályázatírás és más szakmai kompetenciák megvoltak a tarsolyában, tehát ezekből is lehetett építkezni a szakmai vállalkozás alapjain. Korábbi német főnöke iránymutatást adott számára, hogy ne rózsaszín köddel álljon neki vállalkozni. Ki segített még? Az életvezetési mentora a mai napig egy korábbi kolléganője: Rimma, aki a mai napig segíti élete változásaiban. Cégtársa, Zsuzsa pedig a közös munkákban társa és életében barátnő és „pótanya” is. A kihívásokat, rendszerszemléletet, IT kompetenciákat, víziókat pedig a férje hatására fejleszti, aki maga is vezető, vállalkozó, tanácsadó és mentor.

Rita úgy jellemzi saját szerepét, mintha a katalizátor lenne egy másik ember életében. Inspirál. Ösztönöz. Felállítja a másikat a székről. (Néha az asztalra is.) Rádöbbent, de nem csinál meg helyette a dolgokat. Segít, hogy az első lépéseket megtegye, de nem pátyolgat. Mindig nagyon fontosnak tartja kihangsúlyozni: ő nem tyúkanyó, hanem támogató, irányt mutató és kérdéseivel segít, hogy megtaláld a saját válaszaidat.

Mit is csinál a mindennapokban? Kitalál, megtervez, megszervez, lebonyolít, összefog, megvalósít. Az önállóság, a döntés szabadsága és a kreativitás a legfontosabb dolgok számára és az, ahogy ezekből minden új helyzetben változás lehet.

Hisz abban, hogy víziókkal, képekkel sokkal több dolgot érhetünk el az életünkben. „Nők vagyunk, akik szeretik a kreatív dolgokat” – vizuális trénerként: Grafarita néven erről az oldalról is támogatja vizuális módszertani anyagaival a vállalkozónőket.

Vizualitás, módszertan, nyelv, oktatás, az emberekkel foglalkozás, az információ összegyűjtése és átadása, a csapatot összefogó, irányító szerepkör – ezeket a területeket emeli ki, mint amelyek az egész életét végigkísérik. A specialitásai pedig a nagyon erős megérzések és az az ösztönösség, amellyel meglátja az emberekben, hogy mire (lehetnének) képesek, amikor a másik talán még el sem hiszi magában.

 Alapvetően minden munkáját szereti. Ha időnként akad olyan feladat, amelyet mégse nagy kedvvel végez, akkor azt csinálja meg először. Szeret előre dolgozni. Nagyon nagy fegyelmezettség és erős priorizálás működik benne. Mindig tudja, mi a célja és mindent efelé koncentrál. Önmagával szemben a legszigorúbb, de ma már tanulja a lazaságot is… Azt is tudja persze, hogy vannak időszakok, amikor egész egyszerűen muszáj kikapcsolni és elengedni. Ilyenkor kiesik a kezéből a ceruza és „lustizik”, ahogyan gyerekkorában édesanyja mondta erre az állapotra.

Mi Rita víziója a VIP Nőkkel?

Az oszlopos tagokkal olyan közösség építése, ahol megkapják az emberek, amelyet Rita is kapott más emberektől az útján. Ezen felül olyan eszközöket is átadni, amelyek korábban még neki sem voltak kéznél. A legfontosabb, hogy a vállalkozónő, aki tagként csatlakozik, érezze azt, hogy itt jó lenni. Tenni kell érte, nem végzik el helyette a feladatokat, de minden, amit itt kap, hasznos lehet számára. Egy vállalkozónő életében fontos a proaktivitás és a felelősségtudat, hogy tenni kell a dolgokért, hogy működjön.

A VIP Nők bárhonnan elérhető, az egész ország területéről, célja, hogy a vidéki vállalkozónők is bekerüljenek egy vállalkozói „vérkeringésbe”. A közösség folyamatosan bővíthető a jövőben további vállalkozásfejlesztő mentorokkal és business coach társukkal, akik vidéken is segítik majd a tagokat a terveik megvalósításában. Jelenleg a kétéves fejlesztési munka tapasztalatait és a virtuális inkubáció program módszertanát veti papírra „Jobbagyféltekés vállalkozói inkubáció nőknek” címmel.

És hogy mi az üzenet, amelyet először mond egy vállalkozónőnek:

„Képes vagy rá! Biztos vagyok benne, hiszen mi már mind csináljuk és Te is meg tudod csinálni. Hullámvasút az egész vállalkozói lét, vannak lentek meg fentek, de a közösség segít neked abban, hogy ezeket a hullámokat együtt egy kicsit kiegyenlítsük. A jó példák, a közösséghez való tartozás, a fejlesztések, a kapcsolatépítés mind a segítségedre lesz ebben. A döntés szabadsága és a vállalkozás felelőssége azonban nálad van.”

Vecsey Dalma