EZ VAN - TELJES ELFOGADÁS A MAKACS ELMÉNEK

EZ VAN - TELJES ELFOGADÁS A MAKACS ELMÉNEK

2024. 02. 09.

Az emberek többsége az életet fekete-fehérre, jóra-rosszra, helyesre-helytelenre bontja fel, hogy könnyebben elviselje, vagy könnyebben tudjon kiigazodni rajta. Ezafajta ítélkezés eltereli a figyelmet az adott pillanatról és új érzelmi töltöttségű gondolkodásmódot hoz létre. Ez szinte lehetetlenné teszi a jelenben maradást, a teljes elfogadást. Az  életben minden sokkal bonyolultabb, árnyaltabb. Ez van. Csak lélegezz!

Tudatos jelenlét

A tudatos jelenlét (másképpen: éber figyelem, tudatosság, tiszta tudatosság, éberség, páli: szati, szanszkrit: szmrti, angol: mindfulness) „a figyelem irányítása egy adott módon: szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé” wikipedia

Teljes elfogadás

A teljes elfogadás, ami a mindfulness gyakorlásához köthető, lehetővé teszi a pillanatban való jelenlétet, és azt, hogy teljes mértékben, ítélkezés nélkül elfogadjuk a valóságot olyannak, amilyen, még akkor is, ha kellemetlen. A teljes elfogadás, nem azt jelenti, hogy megengedjük a kellemetlenséget, vagy egyetértünk vele, sokkal inkább azt, hogy szembenézünk a fájdalommal, de nem tulajdonítunk neki jelentést, és nem kötjük semmihez. - írja Megan Logan a könyvében.

Az emberek többsége az életet fekete-fehérre, jóra-rosszra, helyesre-helytelenre bontja fel, hogy könnyebben elviselje, vagy könnyebben tudjon kiigazodni rajta. Ezafajta ítélkezés eltereli a figyelmet az adott pillanatról és új érzelmi töltöttségű gondolkodásmódot hoz létre. Ez szinte lehetetlenné teszi a jelenben maradást, a teljes elfogadást. Az  életben minden sokkal bonyolultabb, árnyaltabb - gondoljunk a kapcsolatokra, az iskolában megszerzett tudásra vagy akár a vállalkozásra. 

Figyelj a gondolataidra!

“Figyelj a gondolataidra, mert azokból szavak lesznek.

Figyelj a szavaidra, mert azokból tettek lesznek.

Figyelj a tetteidre, mert azokból szokások lesznek.

Figyelj a szokásaidra, mert ők formálják a jellemedet.

Figyelj a jellemedre, mert a jellemed lesz a sorsod” (Talmud)

 

Mindez nem jelenti azt, hogy egyes szituációkat nem szabad értékelnünk vagy megítélnünk, de ahhoz, hogy valamit megváltoztatni tudjunk, nem szabad  az új pillanat érzelmi töltése alá kerülni, mert elvész a fókusz. A teljes elfogadás - (az elfogadásnál nem az erőszakra, a bűncselekményre, a gyűlöletre, az igazságtalanságra gondolok) - a belső világunk formálását segíti, hogy teljesen jelen legyünk az életünkben.

Ez van - gyakorlat

Állítás: 

A hideg idő a legrosszabb.

Semleges:

Hideg időben mindig fázom és legszívesebben a szobában maradnék.

  • A nap forró és komisz.
  • Az emberek idegesítők.
  • Ez a legrosszabb, ami történhet.
  • Képtelen vagyok elviselni, hogy…

(M.L. 53 old)

A teljes elfogadás kellemetlen érzés is lehet, de nem jelent tétlenséget. Teljesen tudatában vagyunk a helyzetnek és elfogadjuk azt, annak eldöntéséhez, hogy szükség van-e a változtatásra. A következő gyakorlat ezeket a kellemetlen érzéseket segít legyőzni.

Igen, de.... -gyakorlat

Gondolj valamire, ami rendszeresen megtörténik az életedben, és néha nehéz kezelni vagy kézben tartani. Gyakorold a teljes elfogadást, hátha segít leküzdeni a kellemetlen érzéseket.

  • Írd le a helyzetet!
  • Mi az, amit képes vagy elfogadni?
  • Mi az, amit képtelen vagy elfogadni?
  • Ezt a dolgot végső soron te irányítod?
  • Miért érzed kellemetlennek, ha le kell mondanod az irányításáról?
  • Milyen érzés lenne, ha elfogadnád és elengednéd a helyzetet?
  • Vizsgáld, meg az Igen, de… változatokat!

(M.L. 55 old)

Végezetül egy ábra arra vonatkozóan, hogy hogyan is gondolkodunk a jobb vagy bal agyféltekével. Te melyiket jelölnéd be magadnak?

ez van gyakorlat

Ha elakadtál és segítségre van szükséged, keress bátran az alábi elérhetőségeken! A kihívások segítenek a fejlődésben.

Szánj időt magadra!

Mottóm:

A változás mindig jó.

Szánj időt magadra! Gyere el hozzám egy zsákfaluba egy elvonulással összekötött tanácsadásra és átbeszéljük, hogy Te hol is tartasz, hova tartasz.

Rózsa ajánlat csak Nőknek!

 

Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!

Légy kedves önmagadhoz az Édesvíz Kiadótól.