Kreativitás és inspiráció

Kreativitás és inspiráció

2024. 03. 15.

Kreativitás a gyakorlatias elmének - A kreativitás az a képesség, hogy a képzeletünk segítségével valami újat és eredetit hozunk létre - s ez meghaladja a művészi alkotás fogalmát. A kreativitás támogatásával megtanulunk felülemelkedni az ítélkezésen, a félelmen, hagyjuk felszínre bukkanni a lehetőségeinket, és ezáltal a folyamat fontosabbá válik, mint az eredmény - írja Megan Logan. Hogyan tudjuk a kreativitást fejleszteni, hasznosítani az életben és a vállalkozásban egyaránt?

Hogyan tudjuk a kreativitást fejleszteni?

Először gondoljuk át, hogy mi akadályozhatja a kreativitást, majd nézzünk meg közösen egy-két gyakorlatot, amellyel ösztönözhetjük.

Akadályok egy adott probléma megoldására lehet:

  • a túlagyalás;
  • az ítélkezés;
  • a félelem;
  • a stressz és aggodalom is korlátoz;
  • néha önmagunk is, amikor nem jó passzban vagyunk.

 

Segíti

Akadályozza

Gondolatbörze

Ítélkezés

Hibázás

Tökéletességre törekvés

Laza hozzáállás

Merev, szigorú hozzáállás

Fejlődés és változás

Stagnálás, ragaszkodás a megszokotthoz

   
   
   

 

Mi segít?

Sok esetben a pihenés, relaxáció elegendő ahhoz, hogy a kreativitás elinduljon. 

Tavasszal különösen sokat segíthet a természetben megtett séta - vagy aki szereti - a futás, vagy bármilyen más tevékenység. 

Személy szerint nekem a kerti munka alatt jött a legtöbb kreatív megoldás egy adott helyzetre, mégpedig akkor, amikor nem is gondoltam rá. A természetben töltött idő segít feltöltődni és így tavasszal, amikor zöldbe és virágba borul a világ, igazán sok inspirációt kaphatunk a természet adta csodák láttán. Megan és bennem van valami közös, hogy a minket érdeklő témakörökben végzett kutatás és az olvasás szintén felkelti a kreativitás iránti vágyunkat. Kutatás és olvasás, írás közben pedig zenét hallgatok főleg olyat, amelyik az adott tevékenységet ösztönzi (zene kreatív íráshoz; zene olvasáshoz stb.)

Mi az, ami inspirál?

Pókháló elmetérkép

 

spidermindmap

Ezt egyszerűen papírra vetve is csinálhatod vagy keresel hozzá egy megfelelő szoftvert. Digitális változatban elérhető MindMap szó keresésével online vagy letölthető formában is az interneten. Régebben a freemind szoftvert használtam, de ma már van Canva szoftveren belül is megtalálható, azt talán többen használjátok.

Saját példám

Vállalkozónőként és kreatív emberként a feladatok ötleteléséhez, rendszerezéséhez a trello.com alkalmazást használom, amit megosztok a cégtársammal is, így közösen tudunk akár nem egy időben, nem egy helyen gondolkodni azon, hogy hogyan tovább a cég stratégiájában és mindennapi feladataiban. Szeretjük mindketten mert színes, több alkalmazást is lehet benne felvenni és számomra fontos, hogy színes, vizuális az egész felépítése és persze egyszerű is. A digitális világban ez és még persze a pinterest inspirál a legjobban, hiszen ott képek tárháza találhatom, sőt olyan inspirációt is kapok, amely nemcsak az íráshoz, hanem magánéletben is hasznos például ötletek házfelújításhoz, bútorfelújításhoz.

Neked mi a jól bevált módszered? Oszd meg velünk! Mit használsz nőként és mi az, amit vállalkozónőként is?


Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!