MOTIVÁCIÓ A MEGREKEDT GONDOLKODÁSNAK

MOTIVÁCIÓ A MEGREKEDT GONDOLKODÁSNAK

2024. 02. 02.

Előző blogbejegyzésben saját példámról írtam, hogy az életközépi válságot nem az 50. születésnapomon, hanem majdnem egy évvel később éltem meg, mikor is hónapokig nyomtam az ágyat. Nem kell semmi rémes betegségre gondolni, egyszerűen a test megkövetelte a többéves felújítós-hajtós munka után a pihenést. Már többször említettem, hogy Budapestről egy bakonyi zsákfaluba költöztünk és így 2014 óta már a házfelújítások örömeit és kihívásait élvezhettük, ennek eredményeképpen is a kényszerű pihenés és a boldog egész évben ünnepelt 50. szülinap után eljött a “feketeleves”.

Mire jó a kényszerpihenő?

Pozitív gondolkodású emberként és amiatt, hogy a családomban munkára neveltek, nehezen éltem meg először a tehetetlenség érzését, majd próbáltam az előnyömre fordítani ezt az időszakot. Szerencsére a férjem gondoskodott rólam, mégis kihívás volt számomra ez az időszak. Sok gondolkodás, elmélkedés után, már amikor volt hozzá agyam, keresni kezdtem a saját motivációmat a következő 50 évre.

Ágyban fekve, hogyan lehet ezen javítani? Vettem egy-két jó könyvet, köztük több szakmait, annak érdekében, hogy kihasználjam az időt önmagam fejlesztésére és ez által motiválására is. Ekkor találkoztam többek között Megan könyvével is, s megragadott  a Légy kedves önmagadhoz! munkafüzetének gyakorlatiassága és ésszerűsége. Egyik kedvenc idézetem is innen való: Roy T. Bennet tollából.

Legyen bátorságod ahhoz, hogy mások elvárásai és véleményei helyett a saját elképzeléseid és céljaid szerint éld álmaid életét.

Akadályok és megoldások

Mielőtt önmagadat motiválni tudod érdemes megvizsgálni, hogy mi akadályoz téged. Néhány elgondolkodtató kérdés számodra:

  • Mi az ami blokkol?
  • Kerülsz valamit az életedben? Ha igen, mi az?
  • Milyen érzések bukkanak fel benned ettől?
  • Mi az amit halogatsz? Mi az oka? Milyen érzés számodra a halogatás?

Számomra talán az első kérdés volt a legnehezebb. Mi az ami blokkol? A harag, ami bennem volt a tehetetlenség miatt teljesen elködösítette a fejemet és nehezen is jöttem rá, hogy a kényszerpihenő, mire is próbál tanítani, de ehhez felkellett ismernem egy-két dolgot az első 50 évem tapasztalataiből, mint például a tehetetlenség érzése, majd a mindig várok érzésre. Elég jól ismerem önmagam, ez mégsem volt egyszerű számomra, DE amikor beazonosítottam a blokkjaimat, abban a pillanatban fény lett a szobában és a fejemben is, s rögtön kerestem a kreatív megoldásokat. Eszembe jutott mág az a gondolat is, amelyet az 50. szülinapomon hajtogattam:

25 évesen tudtam, hogy mit nem akarok,

35 évesen tudtam már pontosan, hogy mit akarok,

50 évesen meg az van, amit én akarok.

A legértékesebb számomra az IDŐ, ezért akire vagy amire időt szánok, az fontos nekem és most már nem másokról szól, hanem rólam. Az értékes időről, amit a következő évtizedekben már érettebben, tapasztaltabban osztok be, s amelyben egyensúlyban vagyok.

Nézzünk egy egyszerű gyakorlatot Megan könyvéből, amelyet ő jóságos fa szindrómának nevezett el.

 

A jóságos fa szindróma

josagos fa

Tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket és adj rá választ is írásban!

Milyen formában adsz, és mennyit áldozol magadból és az idődből másokra? 

Milyen formában tudsz feltöltődni az önmagadról való gondoskodás és a segítség elfogadása tekintetében? 

Ahhoz, hogy megtaláld magadban az egyensúlyt az adok-kapok világban időnként fel kell töltődnünk, mert így tudunk motiváltak maradni és ez szükséges ahhoz, hogy a fontos dolgokra összpontosítsunk az életünkben. 

Légy motivált!

A motiváltság megőrzésének egyik titka egy nagy feladat esetében, hogy kisebb lépésekre bontod azt, s egyszerre csak egy kisebb lépésre összpontosítasz!

Több célod is lehet, ehhez az alábbi gyakorlatot végezd el!

Cél: Írd le röviden egy mondatban vagy szóban, hogy mi a célod!

Lépések: Bontsd le a célhoz vezető utat kisebb lépésekre, tevékenységekre!

Eredmény: Határozd meg mi lesz az eredmény! Ez legyen minél konkrétabb! 

A kisebb lépésekre koncentrálva és elvégzése után, örülni fogsz, hogy haladtál vele s ily módon fennmarad a motivációd is a további folyamathoz. (M.L. gyakorlata)

SMART módszer a vállalkozásra vonatkozóan

Vállalkozásfejlesztőként a célok kitűzését SMART módszerrel javasoljuk meghatározni. Ezeket természetesen kisebb lépésekre is lehet lebontani, ahogyan Megan javasolta az előző gyakorlatban. Ám a vállalkozásban konkrét célokat az alábbiak szerint érdemes leírni.

Gyakorlat

  Specific                   Specifikus

Measurable            Mérhető

         Attainable               Alkalmazható

Relevant                  Releváns

                                 Time-based             Terminushoz/időhöz kötött

 

Megoldások a megrekedt gondolkodás feloldásához

Emberként is annyira különbözőek vagyunk, ezért nincs tuti megoldás arra, hogy hirtelen motivált legyél. Ez talán a rossz hír? A jó hír, hogy mindenki megtalálja a magának valót, csak ismernie kell azt, hogy mi az ami örömet szerez.

Valakinek

  • egy jó könyv segít;
  • valakinek egy tánc;
  • egy dal;
  • egy megfőzött étel;
  • egy baráti csevegés;
  • egy kád víz, amiben elmerülhet;
  • egy hosszabb elvonulás;
  • közös beszélgetés egy csoportban;
  • vagy átmulatott éjszaka...

ezt csak te tudod megmondani saját magadnak. Mégis, ha nagyon nem látod a kiutat, kérj segítséget egy coachtól, egy vállalkozásfejlesztőtől, keress bátran engem, hátha ez lesz a megfelelő!

 

Légy kedves önmagadhoz! című könyvet megvásárolhatod az Édesvíz Kiadótól.

Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!