PIHENÉS ÉS GONDOSKODÁS

PIHENÉS ÉS GONDOSKODÁS

2024. 01. 14.

Minden év elején, szinte mindenki beleveti magát a fogadalmakba és tervezésbe, csak egyetlen dolgot felejtünk el, hogy a decemberi évzárás, az ünnepek miatt felfordulás és sok stressz miatt a szervezetünk szinte a nyugalom, a csend, a pihenés után kiált. Lehe, hogy a januárt a rögtön rohanva mindent megcsinálok helyett egy picit még a pihenésre és feltöltődésre használnánk és csak kicsit később fogunk bele a tervezésbe, akkor jobban bírná mindenki az év ránkrótt terheit? Idén először az életemben előrehelyeztem a pihenést a tervezéssel szemben. Ebben segíthet neked is a Légy kedves önmagadhoz! blogsorozat is.

Megan Logan könyvében ezt írja:

Pihenés ebben a rohanó világban?

Most biztosan sokan felkapják a fejüket és azt mondjátok: Milyen álomvilágban él ez a nő? Amerikai? Persze, ott biztosan jobb az élet.

Igen lehetséges, mégis vannak apró dolgok, amit már te is megtehetsz. Lehet, hogy nem a kandalló előtt fogsz ücsörögni egy forró csokival napközben, hanem az esti tv nézés helyett egy fotelben vagy a kanapén egy jó könyvvel a kezedben kuckózod be magad a párnák közé. Az is lehet, hogy reggel egy jó kávé vagy tea mellett teszed mindezt. 

Ehhez persze időt kell teremteni és lehet, hogy ez a kora reggeli órákban vagy a késő esti órákban tudod megtenni nőként.

Gondoskodj magadról, az idődről!

Már évek óta tanítom, hogy minden nap minimum fél óra legyen csak a Tied, s törekedni kell arra, hogy ez egy vagy akár több is legyen. A könyvolvasás egy jó módszer arra, hogy egyedül légy a saját világodban illetve a könyvében. Van egy rossz szokásom, szépirodalmi könyveket csak akkor szeretek olvasni, ha együltömben tudom elolvasni azt és nem kell letennem. Évek alatt ez persze azzal is járt, hogy inkább csak szakkönyveket olvastam, - hiszen fejlődni kell nőként, vállalkozónőként és vállalkozás-fejlesztőként is - hiszen azt többször is le lehet tenni, jegyzetelni, jobban kell fókuszálni a tartalmára s a részletekre. A szépirodalom, az igazi könyvek azonban mások az értelmezésemben: azok beszippantanak, magukkal ragadnak és egy olyan világban találom magam, amelyet, ha megszakítok, akkor talán percek sokasága kell ahhoz, hogy újra két lábon álljak a talajon. Ily módon a könyvolvasás az esti órákra illetve a szabadságokra korlátozódott, míg a tavalyi évben rádöbbentem arra, hogy ezt lehet másképp is. Kiváló könyveket vettem és megteremtettem az időt és teret hozzá, s láss csodát még a kedvem is jobb lett tőle, kiegyensúlyozottabbnak, egészségesebbnek érzem tőle magam. A decemberi leárazáskor pedig újabb könyveket vettem, hogy az idei téli hangulatot megteremtsem, s a gondoskodást magammal kezdjem.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert egy bakonyi zsákfaluban élek most már 7 éve és van cserépkályha a nappaliban egy hatalmas ikeás kanapé ággyal, rengeteg párnával és még havazni is szokott nálunk. Egy ilyen havazás alkalmával a karácsonyi kekszek és tea mellett kezdtem el olvasni még decemberben, amelyet januárra is áttettem már az új könyvekkel.

Ígértem Megan könyvéből is egy-két gyakorlatot, de úgy döntöttem, hogy inkább néhány kérdést emelek ki a könyvéből, amin persze neked kell gondolkodnod, sőt gyakorlattá is alakíthatod.

Íme a kérdések:

 

Példák a magyar valóságból: 

  • Egy vállalkozónő, amikor az otthoni munkateret alakította ki a nappalijukban a vállalkozáshoz, ragaszkodott ahhoz, hogy egy hatalmas fotel puha párnával is legyen a sarokban, ahol elmélyülten tud gondolkodni vagy akár olvasni. Sőt a gyerekei és férje is tudta, hogy amikor ott ül nem szabad zavarni.
  • Kedves szakértő-barátnőm pedig a kádban olvasás híve és  három gyereke és férje is tudja, hogy akkor nem szabad zavarni őt a fürdőszobában. Rengeteg könyvet olvas és szép a bőre is.

 

kadesno

 

Ha mások képesek arra, hogy ezt megvalósítsák, akkor neked is menni fog. Elsőként talán kérj kölcsön könyveket barátoktól, vagy vásárolj újakat és kezdj neki! Keress egy kuckós helyet, meleg italt, takarót, párnát és olvass!

Gyerekként és még mai is imádom az ablakon kifelé a tájat nézni. Tavaly még ki is rohantam a kertbe, amikor hatalmas pelyhekben esett nálunk a hó, amilyenre még gyerekkoromból emlékszem.

gyerekazablakban

Tudatos jelenlét gyakorlása

Képzeld, el Te is, hogy kilépsz az ajtón, és egy téli csodavilágban találod magadat. Írd le az élményt úgy, hogy mind az öt érzékszerved tapasztalatát felhasználod.

/Megan Logan munkafüzet 29 oldal/

Légy kedves önmagadhoz! könyv Megan Logantól az Édesvíz Kiadótól.

Pihenj, olvass, töltődj fel a tél erre való: a feltöltődésre, az öngondoskodás magadról az első helyen álljon. S ha van kedved és érdeklődésed, akkor jelezd felém:

Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat Maradjunk kapcsolatban!