Segítség vállalkozom! De, hogyan csináljam?

Segítség vállalkozom! De, hogyan csináljam?

2017. 07. 31.

Két év gondolkodás után kezdtem el vállalkozni 2004 augusztusában. Sosem felejtem el azt a megelőző két évet, amikor a munkahelyem és a vállalkozás között hezitáltam.  De 2004 májusában eljött az a bizonyos pont és biztosan tudtam, hogy az alkalmazotti pályafutásomat befejezem és nekivágok a vállalkozói létnek. Sok kétkedő gondolat mellett azzal biztattam magam, hogy adok magamnak egy évet és belevágok, lesz ami lesz!

A kezdet

Nőként a biztonságra törekvés volt az elsődleges szempont számomra. Szerencsére önbizalmam és bátorságom, hogy valami újba kezdjek, mindig is volt és van.

A biztonságérzetemhez azonban 3 dologra volt szükségem.

  1. Pénz : hogy volt megtakarított pénzem, ami biztonság érzetet adott. 
  2. Felelősségérzet: egyedül éltem mindenfajta kötelezettségek nélkül - így csak magamért, a saját életemért voltam felelős.
  3. Könyvelés, (a számok világa és a törvényesség megléte) hogy a legjobb barátom elvállalja-e a cégem könyvelését. Ez volt a legfontosabb pont, amely a biztonságérzetemhez kellett, hogy belemerjek vágni egy bizonytalansággal teli létbe.

A mai napig hálás vagyok Gyulának, aki amikor megkértem a cég könyvelésére 2-szer is nemet mondott, és azt mondta, hogy menjek inkább alkalmazotti úton tovább. Nem hagytam annyiban és a harmadik kérésre csak ennyit mondott: "Kapsz egy órát, győzz meg, hogy tényleg ezt akarod-e!" Így is történt, egy órán keresztül beszéltem az erőforrásaimról, a lehetőségeimről, a piacról, ahove belépni készültem szakértőként, a szolgáltatásaimról és az egyéves terveimről. Szó szerint egy egyéves üzleti stratégiát mondtam el neki.  A mai napig ő a könyvelőm.

A társ

Így lettem vállalkozó és azóta is szakértői vállalkozást vezetek, most már a harmadik társammal. Mindhárom társam nő. 

  1. Az első, egy női családtag, aki egy hónap múlva kiszállt a vállalkozásból - ennek köszönhettem első ősz hajszálaimat. (A többit az elmúlt vállalkozói éveknek.)
  2. A második, egy szakértő barátnő-kolléganő-szinte családtag, vele sokat dolgoztam együtt és szép közös emlékeink és dolgos napjaink vannak. Mindösszesen 12 évig dolgoztunk együtt.
  3. A harmadik, a mostani társam is barátnő-szakember és ebben az évben lett a társam.

Hogyan választottam őket és kértem meg, hogy társak legyünk? Melyek voltak a kiválasztási szempontok?

  1. Emberi tulajdonságok, a kémia megléte, hogy együtt, harmóniában, egymást kiegészítve tudjunk dolgozni.
  2. Szakértelem és gyakorlati tudás, amely a munkát gördülékennyé teszi.
  3. Közös életcélok és célok, hogy egyirányba tudjunk nézni és haladni.

Tervezés

Az első év az ad hoc munkák mellett főleg a tervezés és építkezés időszaka volt. Partnerek, ügyfelek és szakértői munkák. Ez a három fókuszpont volt. A pénzügyi erőforrás elegendő volt arra, hogy akár egy évig magánemberként és vállalkozóként is megéljek, így hagytam magamnak időt arra, hogy azt tervezzem meg, hogy mit hogyan csináljak és kikkel, valamint, hogy kinek szolgáltassak. Azt hiszem ez nem mindenkinek adatik meg, hogy az első évben a tervezésre fókoszuljon és ne a bevételek keresésére. Valószínűleg az addigi szakértői munkám, a stratégiai partnereim és az ügyfeleim tették lehetővé, hogy már első évben sikeresen zártam az évet és úgy döntöttem továbblépek és ezen az úton folytatom tovább. Immár 13 éve vagyok vállalkozónő - most augusztusban. Ünneplésre illő alkalom, talán ezért is született ez a blogbejegyzés.

Stratégia

Egy szó és mennyi munka van mögötte! Stratégia a wikipédia szerint:

"A stratégia cselekvések egy hosszabb távú terve egy bizonyos cél elérése érdekében, amely gyakran az úgymond „győzelem” avagy egy probléma megoldása. Megkülönböztetjük a taktikától és az azonnali akcióktól, mivel a stratégia a cselekvések és azok végrehajtásához szükséges erőforrások biztosítását időben kiterjedten gondolkodva tervezi meg."

Ha így utólag visszatekintek, akkor az elmúlt éveket 3-5 éves stratégiákra építettem fel. Szeretek dolgozni, szeretek megújulni, szeretem a kihívásokat és szeretem a rugalmasságot. Szeretem a munkámban, hogy azt csinálhatom, amit szeretek és azokkal akikkel szeretem a közös munkát. Úgy gondolom, hogy ez teszi lehetővé, hogy tudtam és tudok nemet mondani munkákra, amelyek nem férnek bele ebbe a gondolatiságba, még akkor is, ha pénzügyileg jó lenne.

Számomra is fontos a profit, de azért lettem vállalkozó, hogy azt tehessem, amit szeretek csinálni és ez mindig a legfontosabb a munkáimban.

Hogy miért?

  • Kreatív embernek tartom magam, ezért kerülöm a monotonitást.
  • Szeretem az embereket, ezért szeretek velük együtt dolgozni.
  • Szeretek tanulni, ezért folyamatosan képezzem magam, hogy az ügyfeleimnek is többet tudjak nyújtani.
  • A családomban megtanították, hogy alázattal legyek minden munka iránt. Nincs alantas munka, csak elvégzendő feladat vagy megoldandó.
  • Szeretek oktatni, de úgy, hogy ne én mondjam meg a "tutit", hanem az ügyfeleim találják meg a számukra a megfelelő megoldást, amelyet megvalósítanak.
  • Gyakorlatias szemléletű vagyok és a félrebeszélést kerülöm,.
  • Sok éves tapasztalatom van, amelyet nemzetközi és hazai területeken szereztem az elmúlt években és a megismert emberektől tanult dolgokat beépítem a gondolkodásomba és továbbadom az újabb ügyfeleimnek.
  • Szeretem a kihívásokat, ezért 2-3 évente újabb és újabb területeket próbálok ki és tervezzek hozzá stratégiát.

Így lettem hiteles a VIP Nők számára is és az együtt töltött idő, a közösen  végzett munka, a közös könnyű és nehéz pillanatok késztetnek folyamatosan arra, hogy eddigi tapasztalataimat továbbadjam nektek. 

Álmodjatok, tervezzetek, gondolkodjatok stratégiában és tartsátok szem előtt, hogy miért is vállalkoztok valójában!

Egy négynapos stratégiatervező workshopra hívlak titeket, hogy ti is tudatosabban haladjatok az utatokon! Új vállalkozási területem a saját vendégházunk, ez ad otthont a jövőbeni különböző vállalkozás-fejlesztési programoknak is. Lehet, hogy a tematikus programjaink 3-4 naposak és ez talán nehezen megoldható számotokra, nőknek.

De az alábbiakat ne felejtsétek el:

  • 4 napi munka és egy hosszabbtávú stratégiával a kezedben térsz haza!
  • A másokkal való közös munka inspirál és újabbenergiával térsz haza!
  • Mi, vállalkozás-fejlesztő szakemberek támogatunk a tervezésben!
  • Négy nap, amit megérdemelsz és 4 nap, amikor a vállalkozásodon dolgozol!

Jelentkezz te is! 

4x4x4 Stratégiatervező workshop vállalkozónőknek Szerethető Zöld Ház, Bakonyszücs, 2017. október 20-23.