Téli álom - A feltöltődés és a pihenés időszaka

Téli álom - A feltöltődés és a pihenés időszaka

2024. 01. 19.

Téli álom a gondoskodás magasabb foka testi szinten - A téli időszaknak nemcsak az állatvilág számára kellene a pihenésről szólnia, hanem számunkra is. Mit tehetünk ezért? Hogyan töltődjünk fel ebben az időszakban? Miért fontos ez? Mindenki számára, ez lenne az elsődleges feladat: a pihenés, a feltöltődés, annak érdekében, hogy a tavasz ébredésekor, majd új erővel és lendülettel induljon neki az élet feladatainak: otthon, a munkában és a vállalkozásban egyaránt.

Régen és most

Régen: nagyszüleink korában, amikor még nem volt ilyen mértékű az elektromosság, az emberek a Nappal keltek és a Nappal tértek nyugovóra. Kisvárosban születtem, majd Budapesten éltem 20 évet, így tisztában vagyok azzal, hogy egy kisvárosban és egy fővárosban, milyen fényzaj és hangzavar van az éjszaka folyamán is. Számomra döbbenet volt, amikor egy bakonyi zsákfaluba költöztünk és eljött az este, hogy mennyire mély a csend és nyugalom.

Ezt kerestük, amikor életteret és életmódot változtattunk. Az igazi csoda azonban nem is a csillagokkal teli égi szőnyeg láttán jutott el a testtudatunkba, hanem az esti, csendes sötétség során. Ez az éji sötétség, szinte átöleli a falut a nesztelenségével és a csodás fénytelenségével. Itt igazán mélyen lehet aludni. Reggel pedig kipihenten ébredsz és úgy érzed, hogy az egész világot meg tudnád forgatni.

 

Telialvas

Alváshigiéné kezdőknek

Íme néhány lépés, amelyek segítségével kialakíthatsz egy jó alváshigiénés gyakorlatot:

  • Világítás (halvány és sárgás, hogy elősegítse a melatonin aktiválódását).
  • Meleg fürdő.
  • Relaxációs technikák (mély légzés, izmok tudatos ellazítása…).
  • Forró tea (Ne fekete vagy zöld tea, inkább citromfű, kamilla vagy gyümölcs és este kilenc után inkább ne!).
  • Kényelmes ágynemű és pizsama/hálóing.
  • Alacsonyabb hőmérséklet (18 fok!) Személy szerint a 16 fokot szeretem, a levegőt szinte vágni lehet és a takaró alatt úgyis meleg van, viszont könnyebb a légzés és jobb az alvás.
  • Nyújtás lefekvéskor, s akár felkeléskor.
  • Fehérzaj-generátor - általában gyerekszobába vesszük meg gyerekeink alvásának biztosításához, de miért ne használnánk mi is?
  • Lefekvés előtt a fizikai aktivitás korlátozása, hiszen nyugalmi állapotot szeretnénk elérni.
  • Telefon, technikai eszköz kikapcsolása, sőt kerülése a hálószobában, az ágy mellett.
  • Napközbeni szundikálás korlátozása (már aki ezt megteheti, mármint a szundikálást).
  • A kitűzött lefekvési és ébredési idő betartása, rendszeresség, ahogyan ezt baba korunkban a szüleink is biztosították.
  • Koffein, nikotin, alkoholfogyasztás korlátozása.
  • Az ágy használata alvásra és nem nassolásra, laptopozásra, mobilozásra. 

 

 

Miért is jó, ha jól alszunk?

Az alvás, egy olyan fontos fiziológiai folyamat, amelyet mindenképpen figyelembe kell vennünk, mert az alvatlanság, rossz közérzetet, rossz munkatempót, fáradtságot, enerváltságot okozhat. Az éjszakai (fontos a napszak is!) pihentető alvás lehetővé teszi, hogy regenrálódjon a szervezetünk az aznapi nehézségektől, stressztől. Az alváshiány ingerlékenységet, hangulatváltozást, a koncentráció hiányát, összpontosítási nehézséget okozhat, amely gyengíti az immunrendszerünket is egyben. 

nyugodtalvas

Így ötven felett vallom, hogy az éjszakai alvás minőségének drasztikus változása, nemcsak a munkánkra, hanem a párkapcsolati, és másokkal való kommunikációra is kihat. 

 

Melatonin, a nyugodt alvás titka?

A melatonin, az alvási ciklust irányító hormon.

  • Megnöveli a REM-ciklus hosszát, és élénk álmokat eredményez, emiatt alvászavar ellen adják.
  • Hat a test hőmérsékletére, és álmosságot okoz.
  • Befolyásolja az immunrendszert is, bár ennek módja még nem ismert.
  • A melatonin kiválasztása az évszakok szerint változó fényviszonyokhoz is igazodik. Amikor kint besötétedik, a melatonin álmosságot okoz. (forrás: wikipedia)

A mentális, fizikai és érzelmi jóllétünk érdekében elengedhetetlen a pihentető alvás.

“Szeretem az éjszaka csendes óráit, mert akkor boldog álmok születnek, olyan dolgokat tárva fel előttem, amiket éber szemem nem láthat! /Anne Brontë, angol írónő)

Ha nyugodtan alszol, ha tested és lelked kipihent, akkor tudsz nagyokat is álmodni, ami elengedhetetlen az élethez és egy vállalkozáshoz. Sok esetben álmainkban kapjuk meg a kérdéseinkre a válaszokat, s ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a nyugodt alvást biztosítsuk magunknak, amikor itt van az ideje. S mikor lenne erre a legjobb idő, mint a téli időszak.

 


Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat. Maradjunk kapcsolatban!