Amikor a tavasz illata száll a levegőben

Amikor a tavasz illata száll a levegőben

2024. 04. 12.

Amikor a tavasz illata száll a levegőben, mi sem szemlélteti szebben a változást és az átalakulást, mint a hernyó pillangóvá válásának csodája. Réggebben azt hittem a hernyók bábállapotban végig pihennek, és biztonságban elrejtőzve várják, hogy a varázslat megtörténjen - írja Megan Logan. Mi történik valójában? Hogyan lesz mindebből csoda?

Mi történik valójában? Hogyan születik a csoda?

Megan így folytatja: " Ám ami a gubóban történik, az minden, csak nem pihenés. Az emésztőnedvek sejtszinten teljesen lebontják a hernyó testének szöveteit, és a hernyót differenciálatlan sejtek halmazára bomlasztják. Ezek a sejtek aztán új testrészekké - szárnyakká, csápokká, szemekké és lábakká -, vagyis összességében egy vadonatúj testté alakulnak. Kifejlődve a pillangó teljesen új teremtményként repülhet ki a világba."

átalakulás

Akár egy pillangó, én is metamorfózison mentem át, kiszabadultam a sötét gubómból, elfogadtam a szárnyaimat, és felemelkedtem. / Dana Arcuri (író, coach)

Itt a tavasz, változik a kert, a természet, változik az időjárás, változunk mi is. Alapjában véve az ember a biztonságra vágyik és törekszik, éppen ezért minden változás vagy változtatás egy bizonytalan irányba kicsit megrémíszti. Talán mi nők még jobban át tudjuk ezt élni, a bizonytalanságtól való félelem nem nekünk való, hiszen a gyermekvárás kilenc hónapja alatt is a biztonságos környezetre vágyunk, a párválasztásnál is inkább a biztonságot nyújtó férfira esik a választásunk a szívtipró helyett. Ez a biztonságra való törekvés sokszor abban is megakadályozhat minket, hogy merjünk kilépni a komfórtzónánkból, hogy merjünk állást változtatni, hogy merjünk vállalkozni. Mi történik valójában?

A változás előtt

vaéltozaselőtt

Mit tehetsz, ha érzed, hogy nem jó körülötted valami, ha érzed, hogy itt lenne már az ideje a változásnak?

Lépések a változás felé - szakaszok

1. Fontolgatás előtti szakasz

A probléma létezését is tagadod. Ismerős a helyzet? Beismerni valamit, amit már régóta sejtesz, mindig a legnehezebb. Ebben is tud szakember segíteni, ahhoz hogy rátaláljatok mis is a probléma valódi gyökere, illetve az a probléma vagy valami más?

2. Fontolgatás

Már felismered a problámádat, de nem akarsz tenni ellene. Ez az a szakasz, amelyben egy tanácsadó, coach is nehezen tud veled továbblépni, hiszen a jó szakember a lehetőségeket keresi meg veled, de az útra rálépni már mindenkinek saját magának kell. Jó hír, hogy van azért jó módszer erre is. Olvasd el az "egy Nő kérdései" című könyvem 4C-ről szóló fejezetét.

3. Felkészülés és cselekvés

Egy terv kidolgozása, alakítgatása, változtatások a cél érdekében. Ebben egy tanácsadó, coach tud a legjobban segíteni. Stratégiai tanácsadóként, aki női vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik, ebben tudok neked a legjobban segíteni például az Íránytű Programmal!

4. Fenntartás

A megkezdett út folytatása. Ha már voltál az ügyfelem tudod rólam, hogy szeretem az ügyfeleimet nyomon követni s akár évek múlva is rákérdezni, hogy hol is tart? Miért? - mert vallom, hogy az embert kell hozzásegíteni a változáshoz, a fejlődéshez és csak akkor tud saját maga által változást létrehozni és a vállalkozásában is előrelépni. Női vállalkozói mentorként ezt a nyomon követést térítésmentesen végzem egy-egy időszakra vonatkozóan.

5. Visszaesés

Visszatérés a változtatás előtti élethez. Ez az a szakasz, amelyet sokszor tapasztaltam a munkám során. Ne csüggedj el! A kudarcot is meg kell élni, ahhoz, hogy erősebb legyél és a következő lépésnél már tapasztaltabban tudsz a változás útjára lépni.

 

 A változás mindig jó./Potápi Rita

 

butterfly own

A saját változásod 

Fontolgatás előtti szakasz - Hogyan tudatosult benned a probléma?

 

Fontolgatás - Miért szeretnél változtatni? Miért nem tettél eddig semmit?

 

Felkészülés és cselekvés - Milyen lépéseket tehetsz a változásért?

 

Fenntartás - Hogyan tarthatod fenn a sikeres folyamatot?

 

Visszaesés - Mit tehetsz, hogy megakadályozd a visszatérést a régi mintákhoz?

 

 

Életem során, saját magam is megéltem azt, hogy féltem változtatni, olyannyira, hoyg csak halogattam és halogattam, amíg a nagybetűs ÉLET rá nem kényszerített. Sokáig tartott míg megtanultam, hogy nem kell megvárni egy drasztikus, kikényszerítő változást, hanem már saját magam is megtehetem. Hiszen a változás lehetőségeket teremt fejlődésre, újrakezdésre, tanulásra, bölcsességre - mégha néha fájdalmak árán is. Ma már előremegyek, lépek és bátran vállalom a bizonytalant, hiszen, ha ezt nem így élném meg, akkor a saját vállalkozásomat sem tudnám már 20 éve vezetni és az életem sem lenne ma ilyen, amilyen és ahogyan szeretem.

 

 

Az én metamorfózisom

trustyouryourney

Fogalmazd meg a változást vagy valamit, aminek változnia kellene az életedben!

Jelenleg melyik fázisban vagy? (Hernyó, lebomló gumó vagy már pillangó?)

Mitől félsz?

Milyen akadályokat és kifogásokat találsz magadnak, hogy ne kelljen változnod/változtatnod?

Milyen lenne az életed a változás után?

Milyen támogatásra lenne szükséged mindehhez? (Ki tud ebben segíteni?

Minek kell megtörténnie?

 

Jó tanács: Bízz az utadban! (lsd. kép) Bízz önmagadban és bízz a változásban!

 

Szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!