Nőnapra mindenkinek

Nőnapra mindenkinek

2024. 03. 07.

A nemzetközi nőnap létrehozói szerint az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők napja, ami a nők évszázados küzdelmét eleveníti fel, melyet az egyenlő jogokért és lehetőségekért vívtak. Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin. Magyarországon 1913 óta ünnepeljük.

Mit ünneplünk? Egy kis történelem

A nők helyzete az elmúlt korok kultúráiban, civilizációban igen különböző volt. Némely kultúrákban nem tartották többre a nőket apáik, férjeik személyes tulajdonánál, másokban meglehetősen nagy szabadságot és érvényesíthető, törvényes jogokat kaptak, de még ezekben a civilizációkban is több joguk volt az általánosan felsőbbrendűnek tartott nem tagjaiknak, a férfiaknak. A nők teljes egyenjogúságának igénye először a 18. század végén merült fel, amikor a növekvő jólét és a társadalmi fejlődés lehetővé tette, hogy műveljék magukat, s így írók, művészek kerültek ki közülük. 

Angliában 1792-ben Mary Wollstonecraft megírta a Nők jogainak védelmében című, ma már klasszikusnak számító művét.

MaryWollstonecraft

Miben áll az emberek felsőbbsége az oktalan állathoz képest?

Erre a kérdésre válaszolni éppoly könnyű, mint ésszel belátni azt, hogy a fél kevesebb az egésznél. Miért is plántálták belénk a szenvedélyeket?

Mert azokkal megküzdve talán elérhetjük a tudásnak egy olyan szintjét, melyet a vadállatoktól megtagadtak.

Ennek következtében természetünk tökéletessége, a boldogságra való képességünk azon mérhető, mennyire vagyunk észszerűek, erényesek és emberségesek, mert ezek különböztetik meg az egyént, s az ész, a tudás és az erény gyakorlásának természetes velejárói.

Kitekintés

A nők politikai és nemi egyenjogúsága azonban nem tartozott e célok közé, hisz a viktoriánus kor (1837-1901) nézete szerint a nő "a férfi jó angyala" volt, akinek természetes szerepe, hogy feleség, anya és otthonteremtő legyen. A szűklátókörűséggel dacolva néhány nő követelni kezdte jogait. Kitartásukat végül siker koronázta, s megszületett a minden nőre érvényes, saját és kisgyermekeikhez és tulajdonukhoz fűződő jogokat szavatoló törvény. 

  • Bár Oxford és Cambridge kapui konokul zárva maradtak előttük, a nők főiskolákat hoztak létre saját nemük számára. 
  • Más területeken magányosan harcoló nőknek sikerült hősies erőfeszítések árán hivatásbeli sikert elérniük: elismertetni magukat. 
  • Az amerikai Elisabeth Blackwell és az angol Elisabeth Garrett Anderson, minden nehézséget legyőzve orvosi diplomát szerzett.
  • A női reformerek és férfi szimpatizánsaik számára mind nyilvánvalóbbá vált, hogy a nők számára a legfontosabb a választójog. 
  • A nők választójogáért folytatott harc a 19. század közepén erősödött föl Nagy-Britanniában és az USA-ban. A mozgalom számos követőre talált, de csak nagyon lassan sikerült megküzdenie a hagyományos szemléletmóddal. 
  • Néhány felvilágosult államban - Új-Zélandon, Ausztráliában, Finnországban és Norvégiában- már az első világháború (1914-1918) előtt megkapták a nők a választójogot. 
  • Nagy-Britanniában a törekvések legfőbb ellenzője épp egy asszony volt, Viktória királynő. 

Vajon miért van még ma is, hogy a legmagasabb pozícióba kerülő nők legtöbbször még mindig saját nőtársaink ellen dolgoznak? (saját kérdés)

Szüfrazsettek

Anglia, 1903-ban Emmeline Pankhurst került a női szavazati jogért küzdő mozgalom legelszántabb szárnya élére. A szüfrazsettek (a választójog angolul suffrage) politikai gyűléseket szakítottak félbe, vasrácsokhoz, kerítésekhez láncolták magukat, így próbálván érvényt szerezni követeléseiknek. Miután nem voltak hajlandók a pénzbüntetést kifizetni, börtönbe kerültek, ahol éhségsztrájkba kezdtek, és erőszakos módszerekkel, mesterségesen táplálták őket.

Bátrak voltak s nekik köszönhetjük, hogy ma már választhatunk az életünkben. Ennek tükrében vagyok feminista. Hiszek a választás szabadságában. hogy mi döntsünk a saját sorsunkról: legyünk anyák, háztartásbeliek, egyetemisták, kutatók, munkavállalók, vállalkozók vagy bármi, amit választunk.

A feminista énem

A lenti felsorolásban van egy fogalom, egy fontos dolog, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül. Esetleg magyarázatra is szorul? Számomra fontos, hogy azt értsétek alatta, amit én gondolok. Feminista. Feminista vagyok. Ez a fogalom, egy egész mozgalmat jelent, amelynél muszáj egy picit megállnom, mert az életem része, ami nélkül pedig nem lennék az, aki most vagyok. Feminista. 

 

enaki

 

 

Részlet az egy Nő kérdései című könyvből.

Ünnepeljetek! Hála elődeink tetteiért és hála minden Nőnek, aki minden nap azért tesz, hogy Te is szabadon választhasd meg, mit szeretnél tenni az életedben.

Boldog Nőnapot!