Vízió - te miről álmodsz?

Vízió - te miről álmodsz?

2024. 01. 28.

Ígértem, hogy ez a bejegyzés a vízióról avagy az álmok megvalósulásának lehetőségéről szól. Egyre több különböző területekhez értő tanácsadó foglalkozik ma mára ezzel, sőt Amerikában már akár hétköznapi szinten is megjelenik, elsősorban a nők életében egy gyakorlatiasabb formában, amelyet visual board-nak neveznek.

Miért megint csak a nőket említem?

Tapasztalatom szerint mi szeretjük, ha látjuk a dolgokat, imádunk álmodni és tervezni minden apró részletig, szeretjük a pepecselős-kivágós-ragasztós-rajzolós módon elkészíthető dolgokat. Egyszerűen élvezzük eztafajta gondolkodást és kivitelezést.

Mire használjuk ezt? 

A mindennapokban lakás átalakításánál, esküvő tervezésekor, rendezvényeknél, családi beosztásoknál - többféle alkalmazása és szerepe lehet a mindennapokban. Egyre gyakrabban látom azt is, hogy már mi is használjuk ezt a módszert, sőt én évtizedek óta vallom a vizualitásban rejlő erőt és legalább 15 éve tanítom is a vízió elkészítésének módját, ami nagyon egyszerű.

Visszatérve azonban az éves kezdeményezésemhez, amely Megan Logan Légy kedves önmagadhoz! című munkafüzetének bemutatását tűzte ki célul vegyítve a saját élet- és vállalkozásfejlesztési tapasztalaimat.

A téli időszak mint a pihenés és a gondoskodás, valamint  az alvás fiziológiai és lelki, szellemi jótékony hatásának gyakorlása után elérkezett a tervezős, a motivációs és vizualizációs szakasz. 

Vizualizáció a jövő érdekében - az én álomtáblám

Lássuk hát, mit javasol és hogyan csinálja Megan? 

  • általában a tél vége felé készíti el a családjával együtt,
  • a következő évre készítik el,
  • kézműves kellékekkel és magazinok színes képeivel tarkítva készíti el,
  • javaslata szerint lehet virtuálisan is elkészíteni, aki szeretné,
  • elkészülte után az évszakok váltakozásakor nézi meg, hogy emlékeztesse magát az álmaira
  • javaslata szerint csak tőled függ, milyen gyakran nézel rá.
  • hogy hova teszed ki, az tőled függ, hogy szeretnéd-e a tartalmát másokkal is megosztani.

Álomtábla készítése Megan gyakorlati tanácsai

A legjobb lépés, amivel belekezdhetsz, hogy elgondolkodsz a jelenlegi helyzeteden. Mérlegeld mi az ami elégedetté tesz. Gondold át, milyen dolgokon szeretnél változtatni vagy javítani. Gondolkozz el azokon a tapasztalatokon, kapcsolatokon, értékeken, amelyek fontosak az életedben. /Megan Logan

Két példa Megantól:

Negatív: Ez csak időpocsékolás sokkal produktívabb lehetnék, ha valami mást csinálnék. 

Pozitív: Az álomtábla segítségével eredményesebben tudunk a céljainkra és a vágyainkra összpontosítani.

Negatív: Idétlen és giccses dolog.

Pozitív: Igen, az álomtábla készítése talán tényleg gyerekesnek tűnhet. A kreativitás azonban gyakran olyankor bújik elő belőlünk, amikor sikerül levetkőznünk a félelmet a sebezhetőségtől, és hozzáférünk egy új területhez az elménkben.

Miben segít neked?

Ez segíthet az önismeretben, az élet tervezésében akár egyedül, akár a családoddal készíted el az álomtábládat.

Vállalkozás-fejlesztőként ezt kicsit másképp gondolom és az Egy Nő kérdései című könyvemben ezt másként javaslom, kicsit hosszabb távra és más aspektusokból.

Vizualizáció a jövőért - a vízió

Minden 5 évre készítek ilyen vizuális stratégiát az életemre vonatkozóan, amelynek szerves része a vállalkozás. Kezdetben 150x100 cm-es méretben rajzoltam meg és a férjem is. A hálószobánk falára volt felragasztva, így minden reggel és este is láthattuk, hogy hova tartunk. Ennek eredménye lett, hogy ma már nem Budapesten élünk, hanem a Bakonyban, egy zsákfaluban és vendégházunk is van Szerethető Zöld Ház néven. A házat mi újítottuk fel, amit egyébként eredeti terveink szerint csak 2018-ban szerettünk volna megvásárolni, de a két általunk rajzolt kép folyamatos és rendszeres vizuális megerősítése miatt már 2014-ben megvettük, 2017 májusában pedig már ide is költöztünk. Mindehhez persze a vállalkozásnak is úgy kellett működnie, hogy mindez lehetővé váljon számunkra. 

vízió

Hogyan csináljam?

  • Végy egy nagy üres lapot, legalább 1000x700-as legyen, de lehet hosszúkás, ahogyan gondolod. 
  • Színes papírok, filcek vagy festék, olyan eszköz, amivel szívesen rajzolsz és írsz. 
  • Színes képek, ha van olyan, amelyik nagyon tetszik és használni szeretnéd. 
  • Készíthetsz kollázst vagy csak rajzolhatsz, festhetsz, ezt mind te döntöd el. 
  • Legyenek nagyok a képek, kevés hosszú mondat, inkább gyűjtőszóként működő fogalmak!
  • A szavakban, mondatokban ne legyen negatív töltés, kerüld a nincs, sincs, ne, se, nem, sem szavakat az idézetekben!

Teremts időt, álmodj és vágj bele!

Gyakorlati útmutató a Vízió elkészítéséhez. Használd a képzelőerődet!

Képzeld el magad, hogy hol leszel 5 év múlva, nőként - privát dolgok, hol, milyen körülmények között fogsz lakni, ruhák, ki vesznek körül, családi állapot, utazások,…stb.; emberként - ideértve azokat a dolgokat, amelyeket szeretnél tanulni, vagy amiben fejlődni szeretnél, hogyan vagy része a társadalomnak, kikkel tartasz kapcsolatot; vállalkozóként illetve hivatásként mit fogsz gyakorolni, mi az, ami boldoggá tesz és minden nap akítvan részt veszel benne,milyen bevételi forrásaid lesznek satöbbi.

Jó, ha nyugodt a környezet és elmélyülten tudsz dolgozni 1-3 órán keresztül. Lehet, hogy előbb kész leszel vele, ez mind tőled függ. Olyan dolgokkal vedd körül magad, amelyek a célt szolgálják, hogy jó hangulatban és ráhangoltan tudj dolgozni! 

Mikor működik a vízió?

Fontos, hogy a kép olyan helyen legyen ezek után elhelyezve, ahol minden nap látod és tudsz a céljaidra fókuszálni. Másokkal is megoszthatod, akkor tedd olyan helyre (nappali), ahol ők is láthatják, ha nem szeretnéd, akkor mindenképpen egy rejtettebb helyre tedd (hálószoba), ahova nincs mindenkinek bejárása.

Bevált módszer az életemben

A jelenlegi vízióm, egy A3-as lapon a szekrény oldalán kapott helyet a hálószobánkban – így minden reggel és este láthatom a megálmodott terveket. Tavaly januárban készítettem el, így a 2027-es víziómon - mivel akkor épp hónapokig az ágyat nyomtam és akkor éltem meg az életközépi válsághullámot - így csak egy mondat volt látható rajta: Minden lehetséges!. Ma már kibővült a kép és felkerültek egyenként a rajzolt elemek is. Ez is mutatja, hogy jól bevált saját módszereket is lehet másképpen elkészíteni, és úgy ahogy az élethez is rugalmasan hozzáállni és kezelni azt. 

 

Szívesen elolvasnád az Egy Nő kérdései című könyvet. Rendeld meg most a honlapon!

Elakadtál, szívesen megosztanád másokkal a gondolataidat? Keress bátran a vipwomen@vipwomen.hu email címen vagy like-old a VIPvállalkozóNők FB oldalunkat! Maradjunk kapcsolatban!

#egynokerdesei #konyv #vipwomenhu #legykedvesonmagadhoz